Dragen en draagconsulent

dragenAfgelopen juni (juni 2015) heb ik bij Instituut voor Hechting de cursus Draagconsulent 1 gevolgd. Vanaf nu geef ik ook draagconsulten en in de toekomst hoop ik ook workshops te kunnen gaan geven over dragen en verschillende knooptechnieken. Ik sta vermeld op de website van Instituut voor Hechting.

Op internet is ontzettend veel te lezen over ergonomisch dragen, draagdoeken en dragers. Ook is er heel veel te lezen over het waarom van dragen.

Ik verwijs graag naar een aantal websites waarop je heel duidelijk en uitgebreid hierover kunt lezen.

Dragen heeft vooral heel veel voordelen, voor zowel jou als je kindje. Hierover kun je ook veel online vinden, als ook in genoemde literatuur/ boeken. Ik sluit me aan bij de vele voordelen die worden genoemd.

Op één van de voordelen wil ik iets dieper ingaan, omdat ik deze heel belangrijk vind en ik daar juist ook vanuit mijn werk met JanneCo een verbinding mee heb. Het sluit hier heel mooi op aan.

“Aanraken en huidcontact is heel belangrijk met het oog op de hechting en gehechtheid”.

Aanraken is de meest krachtige en directe interactie. Als je met ze praat, begrijpen baby’s nog niet wat je bedoelt. Maar een aanraking zegt meer dan duizend woorden. Met een liefdevolle aanraking laat je jouw kindje weten “ik bescherm je, ik houd van je, bij mij ben je veilig en geborgen”.

Het klinkt haast te makkelijk, maar jouw nabijheid als ouder is het belangrijkste wat je je kindje kunt geven. En in het eerste jaar betekent dat vooral veel lichaamscontact. Dit contact is belangrijk voor het brein van je baby dat nog volop in ontwikkeling is.

Dragen met een draagdoek (of drager) is een handige manier om je baby deze nabijheid te bieden en toch je handen vrij te hebben.

Je vervult een belangrijke behoefte van de baby en het is ook goed voor jezelf als ouder. Je leert je baby en zijn / haar karakter goed kennen. Ook begrijp je ‘t gedrag van de baby sneller. Als je ziet en merkt dat je kindje tevreden is met datgene wat jij biedt, geeft dat jou een positief gevoel en zelfvertrouwen. Doordat je baby veel bij je is, ben je gevoelig voor de signalen die hij of zij geeft en kan/ zal je daar op reageren. Dit is een belangrijke bijdrage aan hechting.